Apeldoorn aardgasvrij

T&P Magazine

Apeldoorn op Weg naar een Duurzame Toekomst: De Energietransitie

Apeldoorn, een stad met een groen hart, zet zich in voor een duurzame toekomst door middel van een ambitieus plan voor de energietransitie. Met als doel om in 2050 volledig energieneutraal en aardgasvrij te zijn, zijn er al concrete stappen gezet en worden er plannen gemaakt voor de toekomst.

17

Het Programma Energietransitie 2023-2030

Het Programma Energietransitie 2023-2030 schetst de route naar deze doelen, waarbij de focus ligt op drie hoofddoelen: minder energiegebruik, een groter aanbod van duurzame energie, en het toegankelijk maken van de transitie voor iedereen. In het Actieplan wordt uiteengezet hoe deze doelen zullen worden bereikt.

De aanpak 

De gemeente Apeldoorn neemt een inclusieve benadering door inwoners, bedrijven en instellingen te informeren en te betrekken bij de transitie. Zo wordt ervoor gezorgd dat iedereen de kans krijgt om deel te nemen, ongeacht hun financiële situatie. Verschillende financiële regelingen worden aangeboden, zoals leningen voor het verduurzamen van woningen, om ervoor te zorgen dat de energietransitie voor iedereen haalbaar is.

18
TP Website Blog Afbeeldingen 7

Wanneer ben ik aan de beurt?

Om de transitie te faciliteren, zijn de buurten van Apeldoorn verdeeld in vier tijdvakken, waarbij elke buurt een specifiek plan heeft om aardgasvrij te worden tegen een bepaald tijdstip. Deze aanpak zorgt voor een gestructureerde en efficiënte uitvoering van de transitieplannen, met een duidelijke focus op de meest haalbare en effectieve oplossingen voor elke buurt.

Warmtepomp of een warmtenet?

Een belangrijk aspect van de energietransitie is de keuze tussen verschillende verwarmingssystemen, zoals warmtenetten en warmtepompen. Een warmtenet levert warmte aan huizen vanuit een centrale bron, terwijl een warmtepomp warmte uit de omgeving haalt, zoals de grond of de lucht. Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen. Lees meer over de keuze van een warmtepomp of een warmtenet

Daikin-warmtepomp-t&ptechnology
TP Website Blog Afbeeldingen 6

Mooie toekomst!

Met een gedegen plan en een inclusieve aanpak, zet Apeldoorn grote stappen richting een duurzame en energieneutrale toekomst, waarbij het belang van zowel individuele deelnemers als de gemeenschap als geheel wordt erkend en aangepakt.