Apeldoorn in Energietransitie

Op weg naar een duurzame opwekking

Apeldoorn in Energietransitie

 

Welkom en leuk dat u interesse heeft in de energie transitie!

De transitievisie warmte van de gemeente Apeldoorn is dat alle gebouwen voor 2050 overgaan van aardgas naar duurzame warmtebronnen. Deze overgang is per buurt verschillend. Daarom zijn alle wijken en buurten ingedeeld in vier tijdvakken. Het doel is dat de buurten in het eerste tijdvak voor 2030 aardgasvrij zijn.

Wanneer is uw woning aan de beurt en hoe kan ik meebeslissen?

De eerste wijken in Apeldoorn worden momenteel al voorbereid op duurzame warmte als alternatief voor aardgas. Veel woningen worden door eigenaren geïsoleerd en steeds meer bedrijfspanden worden voorzien van zonnepanelen. Om Apeldoorn in 2050 volledig energie neutraal en aardgasvrij te maken, is er een aanpak 'programma energietransitie' geschreven door gemeente Apeldoorn. Hierbij wordt er uitleg gegeven over de aanpak per tijdvak en wijk. Lees hier meer.

Participatie: meedenken, meebeslissen en meedoen! 

De gemeente Apeldoorn wil samen met de mensen uit Apeldoorn stappen zetten richting een duurzame toekomst. Dit gezamenlijke plan omvat het volgende:

  • Onderzoek en Betrokkenheid: Elke twee jaar wordt via het Apeldoorns online burgerpanel een onderzoek naar de warmtetransitie gehouden. Straatgesprekken worden gevoerd in moeilijk bereikbare wijken, en jaarlijks analyseren we landelijke onderzoeken om de laatste ontwikkelingen en veranderingen te volgen.

De gemeente Apeldoorn nodigt alle inwoners van Apeldoorn  van harte uit om actief mee te denken en hun stem te laten horen. Door deel te nemen aan onderzoeken, mee te doen aan straatgesprekken, en input te geven via het burgerpanel, kunnen jullie direct bijdragen aan de energietransitie. Samen maken we Apeldoorn duurzamer en toekomstbestendig. Meld u hier aan bij uw wijk bijeenkomsten!

Welke keus past bij mij?

Welke keuze past bij u?

Een warmtepomp of warmtenet

Een centrale verwarming via een stadsverwarming kan een interessante optie zijn als jouw appartementencomplex, woningcoöperatie of bedrijventerrein dit centraal regelt. Als huizeneigenaar van een eigen (koop)woning is een warmtepomp doorgaans de meest rendabele en duurzame keuze. Warmtepompen maken gebruik van hernieuwbare energie uit de lucht, waardoor je niet alleen bespaart op energiekosten, maar ook de regie in eigen hand houdt. U kan bij een warmtepomp uw eigen energie leverancier kiezen en aan laten sluiten op uw wensen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eigen gebruik van uw zonnepanelen. Investeren in een warmtepomp is investeren in de waarde van je woning en in een milieuvriendelijke leefomgeving.

Lees in ons blog de uitgebreide vergelijking zodat u een wel overwogen beslissing kan nemen

Warmtenet
Co2 Groen
Wijk van de toekomst!

Hybride warmtepomp icm (groen) gas

Voordelen van een Hybride Warmtepomp met (Groen) Gas

Een hybride warmtepomp in combinatie met groen gas biedt aanzienlijke voordelen. Het systeem vermindert de CO2-uitstoot en maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, wat bijdraagt aan duurzaamheid. Dit leidt tot lagere energiekosten en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De combinatie van de warmtepomp en groen gas garandeert een betrouwbare en comfortabele warmtevoorziening, zelfs tijdens koude periodes. Bovendien is deze oplossing flexibel en geschikt voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw, en vereist minimale aanpassingen aan de infrastructuur. Door te kiezen voor een hybride warmtepomp met groen gas, investeer je in een toekomstbestendig en milieuvriendelijk verwarmingssysteem dat helpt bij het behalen van klimaatdoelstellingen.

Meer informatie over mijn wijk